Mitől okos az okos otthon

Elsősorban azért, mert az angol smart home kifejezésből származó fordítás. Szerencsésebb lett volna az automatizált, távvezérelhető, beavatkozó otthon kifejezés. Tréfát félretéve jelenleg akkor tekintünk egy automatizált ingatlant "okosnak", ha nem csak a hagyományos vezérlési funkciókra képes, hanem "cselekvésre" is.
Egy egyszerű példával élve, egy okos otthon attól okos, hogy ha a riasztó rendszer behatolást jelez, nem csak értesíti a tulajdonost telefonhívással, sms-el, hanem bekapcsolja az automata öntözőt, és kinyitja a dobermannok kennelét is :)

De mit is értünk intelligens ház, okos otthon alatt?

Automatizált, a paraméterek, körülmények változásait monitorozó, a változások alapján beavatkozni, reagálni képes, épületgépészeti, elektronikai, audiovizuális, biztonságtechnikai, informatikai rendszereket értjük az okos otthon, intelligens épület kifejezés alatt.
Tehát tulajdonképpen épületautomatizálási megoldásokról beszélünk. Jellemzően olyan fejlett központi egységgel, melyek távolról is vezérelhetőek, és automatikus beavatkozásra képesek.

Természetesen nem csak egy lakóház lehet "okos". Az intelligens vezérlő technológiák természetesen irodákban, ipari-, mezőgazdasági ingatlanokban is alkalmazhatóak.

Jellemzően egy központi vezérlőegység képezi az okos otthonok, okos ingatlanok központi egységét. Ezen központi egységhez kapcsolódnak a szenzorok (pl. hőmérséklet, páratartalom, mozgásérzékelők ...stb). A szenzorok adatai alapján dönt a vezérlőegység a különböző egységek be-, vagy kikapcsolásáról, átállításáról. Esetleg értesítést, riasztást (is) küld.

Néhány egy egyszerű példa:

  A hőmérséklet érzékelők, a páratartalom szenzorok jelzései és az előzőleg gyűjtött adatokat kiértékelve dönt, ki-, vagy bekapcsolja a fűtést, szabályozza a sarokszelepeket helyiségenként, szellőztetéssel szabályozza a páratartalmat. Este 7-től 9-ig magasabb értéken tartja a fürdőszoba hőmérséklet. Hétköznap, napközben két fokkal alacsonyabban tartja a hőmérsékletet, délután fokozatosan kezdi visszaemelni. Amennyiben a belső és külső hőmérséklet különbsége 10 foknál nagyobb, és a mozgásérzékelők nem jelezték egy ideje a lakók mozgását, leengedi a redőnyöket napközben is. Az időjárás szerverekről kiolvasott napkelte- és napnyugta figyelembe vételével éjszakára mindig leengedi a redőnyöket.
  A kültéri fényérzékelő és a mozgásérzékelő jelzései alapján bekapcsolja a kertben a világítást. A mozgás megszűnése után 5 perccel lekapcsolja a fényeket.
  A beltéri fényérzékelő, a pontos idő és a folyosón elhelyezett mozgásérzékelő jelzései alapján bekapcsolja az éjjeli segédfényeket, ha egy lakó kimegy a konyhába, vagy a mosdóba, a mozgás megszűnése után adott idővel lekapcsolja azt.
  A vízvezeték áramlásjelzője és a fürdőszobai folyadékszint érzékelő jelzése alapján csőtörést érzékel a fürdőszobában. A központi egység riasztást küld e-mailben és sms-ben, egyúttal elzárja az épület főcsapját.
  A hálózati médialejátszó bekapcsolásakor leengedi a vetítővásznat, bekapcsolja a projektort, leengedi a redőnyt, ha az nincs leengedve, elhalványított értékre állítja a világítást, infra jeladó segítségével bekapcsolja a házimozi erősítőt és átvált a médialejátszó forrásra.
  Az online időjárás és/vagy a helyi érzékelő csapadékot jelez, a külső hőmérséklet -3 fok alatti. A rendszer bekapcsolja a kocsifelhajtó fűtését. Csapadék megszűnése és/vagy napsütés érzékelése, és/vagy -3 fok felett leállítja a fűtést. Ha a fűtés több mint 2 órája megy, akkor is lekapcsolja.

Milyen területek vezérelhetők az okos otthonokban?

 • Fűtés
 • Hűtés, klíma
 • Szellőzés, szellőztetés
 • Árnyékolás technika (motoros redőnyök, függönyök, rolók, motoros napellenzők)
 • Világítás
 • Csapok, szaniter
 • Motoros kapuk, ajtók, ablakok
 • Szórakoztató elektronika
 • Háztartási berendezések
 • Milyen szenzorok léteznek?

  hőmérséklet, páratartalom, légnyomás, gázszenzorok, mozgás (PIR), fény (fényerő, szín), gesztusok (kézmozdulatok felismerése), hang (zaj, de akár beszédfelismerés), folyadék áramlás, szélerősség, huzat, nedvesség, folyadék szint, ajtó, ablaknyitás, végállás kapcsolók, szögelfordulás, NFC, ultrahangos távolság, IR távirányító jelek, gyorsulás, iránytű, giroszkóp, vibráció, dőlés

  Milyen egyszerű beavatkozó eszközök léteznek?

 • Relék
  • Minden, ami gyenge, vagy erősárammal be-, ki kapcsolható. Kazán, elektromos sarokszelep, fan coil, elektromos redőny, motoros napellenző, elektromos garázskapu, világítás, locsoló berendezések, szellőztető berendezések.
 • Dimmerek
  • Feszültség szabályzásra, pl. lámpák fényereje.
 • Infravörös adó
  • Minden, ami infra távirányítóval működtethető. Egyszerű épületklímák, szórakoztatóelektronikai berendezések.
 • IP eszközök vezérlése
  • Médialejátszók, okos tévék, informatikai berendezések. DLNA, Airplay, Wi-Fi direct

  Wifi okosház szenzorok Wifi okosház szenzorok
  Érdeklődés esetén vegye fel felünk a kapcsolatot. Segítünk megtervezni az Ön egyedi igényeinek megfelelő rendszert, pontos és részletes ajánlatot adunk a teljes rendszer kulcsrakész megvalósításához.

  Érdeklődés, ajánlatkérés

  Iratkozzon fel Okos ház hirlevelünkre

  © 2015 VNM Zrt., All rights reserved.